Se nam obeta prihodnost brez papirnatega denarja?

Se nam obeta prihodnost brez papirnatega denarja?

Si lahko predstavljate kako bi bilo, če ne bi skoraj nikoli dvigovali gotovine iz bankomata ali nikoli stali v vrsti za nakup vozovnice? Digitalna plačilna tehnologija spreminja naše vsakdanje življenje.

Od hitrih rešitev na blagajni ob pozabi gotovine pa vse do pošiljanja denarja našim najdražjim v tujino. Potrošnikom so na voljo vse priročnejša orodja tako za nakupovanje kot tudi za dostop do njihovih računov.

Tako dandanes med drugim plačujemo tudi s telefoni, prodajalci pa prav tako namesto klasične blagajne vse pogosteje uporabljajo priročnejše android blagajne na tabličnih računalnikih in mobilnih telefonih. Takšno poslovanje lahko poteka kadarkoli in kjerkoli. Uporabnik mobilnega poslovanja lahko opravlja posel ne glede na uro in kraj in je povsem neodvisen.

C:\Users\klicni1\Downloads\telephone-586268_1280.jpg

Da ne govorimo o tem, koliko lažje je življenje za tiste, ki se vozijo z vlaki. Dolge čakalne vrste za nakup vozovnice je namreč zamenjal le en dotik na pametnem telefonu.

Tudi plačevanje preko interneta ima svoje prednosti. Elektronski denar je pri plačevanju preko interneta zamenjal denar v klasični obliki. Predplačniške kartice (paysafe card) pa poskrbijo, da je plačevanje hitro, varno, enostavno in anonimno. Ena izmed prednosti je tudi ta, da so se vrste pred bančnimi okenci zmanjšale, z zmanjšanim številom ročno napisanih finančnih papirjev in položnic pa posledično varujemo okolje.

C:\Users\klicni1\Downloads\finance-589391_1280.jpg

K varovanju okolja smo Slovenci prispevali tudi z uvedbo e-računov 1. 1. 2015, saj so izdani in poslani izključno v elektronski obliki.  Izdajanje in plačevanje računov v elektronski obliki prineseta s seboj tudi nižje stroške, saj se je pošiljanje računov po pošti zmanjšalo, posledično pa imamo manj stroškov s poštnino in provizijami, ki so pri plačevanju preko spletnih bank precej nižje.

Zares dobro vprašanje bi bilo, ali bo papirnati denar prisoten vedno, ali je to naše zadnje stoletje poslovanja z gotovino.

Vse več je idej o ukinitvi papirnatega denarja. Prednost bi seveda bila v tem, da bi se z ukinitvijo popolnoma izognili tiskanju in ponarejanju denarja.  Po drugi strani pa nekateri opozarjajo, da je še vedno ogromno ljudi, predvsem starostnikov, v najboljših odnosih z gotovino. Tega jim seveda ne gre zameriti, navsezadnje niso odraščali s tehnologijo, kakor to velja za mlajše generacije.

C:\Users\klicni1\Downloads\treasure-chest-619899_1280.jpg

Spet drugi opozarjajo na dejstvo, da denar kroži od človeka do človeka, se predaja iz rok v roke, posledica tega pa je seveda prenos bolezni. Nekatera testiranja so k temu doprinesla tudi z rezultati, kakršen je ta, da je na denarju približno 20 krat več bakterij kot na straniščni školjki. Zato svetujejo, da naj se, če je le možno, izogibamo gotovini. To še posebej velja za otroke, starostnike in ljudi s slabšim imunskim sistemom.

C:\Users\klicni1\Downloads\medications-257327_1280.jpg


Poskusimo si predstavljati, da ni več gotovine. Plačujemo s karticami, telefoni itd. In pomislimo še na lanskoletni žled in izpad elektrike. Že sedaj je bilo težko, namreč blagajne morajo biti v večini primerov priključene na elektriko, razen izjeme (android blagajna), ki pa jo je kljub temu po določenem času potrebno priključiti na polnilec, tako kot vsak telefon ali tablični računalnik. V tem primeru je kupcu luštno imeti kakšnega desetaka v žepu, prodajalcu pa v rezervi vezano knjigo. Ja, obstajajo okoliščine, ko je dober star papir vreden zlata.

C:\Users\klicni1\Downloads\money-453771_1280.jpg
Vsekakor je tehnologija napredovala v smeri, ko je vsakršna novost vedno dobra in pozitivna ter odtehta negativne posledice. Težko bi se po tolikem času odvadili poslovanja z gotovino. Pa tudi če bi se morali - se spomnimo naših prednikov, ki so živeli v času blagovne menjave ali plačevanja z zlatniki in srebrniki. Slovenci pa smo navsezadnje nedolgo nazaj prešli iz tolarjev na evre, pa nam “razen Prešerna, za katerega smo pokupili polovico trgovine”, nič ne manjka.

Vsaka novost zahteva prilagajanje in osvajanje dodatnih informacij. Če je to cena za ukinitev dolgih čakalnih vrst na poštah in bankah, za malo čistejše okolje in navsezadnje za naše zdravje, se bomo vsekakor potrudili. Da nam bo malo lažje, pa nam še vedno ostane tarnanje. Tega nam nihče ne bo ukinil. :)