Razvoj POS sistemov

Razvoj POS sistemov - pot od sistema za plačilo do orodja za upravljanje podjetja

Kakšen vpliv ima razvoj POS sistemov na poslovanje podjetij? Dandanes želijo tako prodajalci kot kupci imeti tehnologijo, ki bo olajšala in v celoti podpirala uporabniško izkušnjo pri plačevanju. Osnovna vloga POS sistemov pri plačilih je tako ostala približno enaka. POS sistemi bodo še dalj časa ostali primarni plačilni sistem za večino prodajalcev in kupcev. Glavna sprememba je v tem, za kaj vse se POS sistem dandanes uporablja in kaj vse zajema. Tukaj so pomembni trije dejavniki: prehod na plačilne kartice s čipi, mobilne POS naprave in poslovni podatki, ki jih pridobimo pri plačilnem procesu.

Večnivojski razvoj

POS sistemi  so se močno spremenili - od preprostih čitalcev kartic, do ključnega člena pri prodajnem procesu. Dandanes nam je samoumevno, da terminali sprejemajo tako debetne kot kreditne kartice. Če so čitalci kartic ogromni, dragi čitalci in nepriročni, s tem ne ustrezajo večini prodajalcev. Moderni POS sistemi so majhni, priročni, elegantni in sofisticirani. Navadno vsebujejo zaslone na dotik, ki ga lahko prodajalec obrne k stranki, če od njega potrebuje kakšne podatke ali digitalni podpis. Moderni POS sistemi so prav tako preprosti za uporabo, lahko jih uporabljamo v mnogih različnih prodajnih okoljih in omogočajo takojšnje tiskanje dokumentov na ukaz. Najpomembnejše je tudi dejstvo, da omogočajo več različnih načinov plačevanja - preko debetnih in kreditnih kartic, z gotovino in preko aplikacij na pametnih telefonih, kot so Apple, Android in Samsung Pay. 


Potreba po mobilnosti

Ali so velike, stacionarne POS naprave stvar preteklosti? Manjše trgovine praviloma vedno uporabljajo majhne, mobilne POS sisteme, ki jih lahko nosijo s seboj po terenu. Veliko sofisticiranih funkcionalnosti POS sistemov lahko tako koristimo preko aplikacij, ki jih naložimo na pametni telefon ali tablico, kar pomeni, da klasične, centralizirane POS postaje niti ne potrebujemo. S preprostimi vtičniki ali prenosnimi diski lahko tako dosežemo enako fleksibilnost, kot s klasičnimi, stacionarnimi POS terminali. Mobilni POS terminali so zadetek v polno predvsem za: manjše trgovine, potujoče restavracije, mobilne trgovine, prodajalce na dogodkih in druge, ki si želijo izdajati račune na terenu.  


Od čitalca kartic do orodja za upravljanje celotnega prodajnega procesa

POS sistemi pa dandanes niso več samo orodje za podporo plačil. Z odlično sposobnostjo procesiranja podatkov, ki jih imamo na dosegu roke, nam lahko POS sistemi koristijo na dosti več načinov, izboljšajo uporabniško izkušnjo kupcev in koristijo celotni prodajni ekipi. Dandanes POS sistemi omogočajo tudi sprejemanje darilnih žetonov in programe zvestobe. S tem omogočajo uporabnikom, da takoj nagradijo zveste kupce - npr. s 15% popustom. POS sistemi omogočajo tudi vračila preko izstavitve instantnih darilnih žetonov ali popustov, ki so povezani s programi zvestobe. S tem ustvarjajo novo vez med prodajalci in kupci. Tudi zaposleni v trgovinah s pomočjo POS tehnologije izboljšujejo svoje storitve. Razvoj POS sistemov gre proti temu, da postanejo središče za podatke. Že dandanes ponujajo storitve kot so: inventura, edinstveni izdelki, posebne ponudbe in podobno, kar ustreza tako kupcem kot prodajalcem. Dodatne storitve, ki jih ponujamo nekateri ponudniki POS programske opreme so tudi: poročanje o poslovnih rezultatih in analitika. 

Korak naprej

Z gotovostjo lahko trdimo, da bomo POS sisteme uporabljal še dolgo časa. Res je da se bodo pojavljali v stacionarni, mobilni in morda še kakšni novi obliki, toda še vedno bodo v uporabi. V osnovi še bodo vedno sistem za plačevanje, vendar bodo postajali bolj in bolj nepogrešljivo orodje za upravljanje poslovanja, ki bo pripomoglo k boljši uporabniški izkušnji kupcev. POS sistemi bodo postali središče za veliko podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo izdelkov/storitev in se prepletali s celotno vrednostno verigo prodaje. Sčasoma bodo postali središče odnosa med kupci, prodajalci in dobavitelji. Eksplozija storitev z naročanjem in vnaprejšnjimi plačili preko pametnih telefonov je voda na mlin razvoju inteligentnih POS naprav in še naprej krepi konsistentno multi-kanalno uporabniško izkušnjo kupcev. Ker je vodenje zalog neposredno povezano z aktivnostmi POS sistema, se krepi tudi odnos med prodajalci in dobavitelji kot posledica prepletanja front in back office sistemov. Kadarkoli bo kupec hotel plačati, kjerkoli se bo nahajal (za mizo, za prodajnim pultom, med policami z izdelki, na terenu) bodo POS sistemi vedno prisotni. Sprejemali bodo način plačila, ki bo posameznemu kupcu najbolj pri srcu, tudi če bo plačilo kombinacija večih načinov. 

Si tudi vi želite modernega POS sistema, ki bo omogočal upravljanje celotnega prodajnega procesa, analize, programe zvestobe, akcije in še veliko več? Pošljite nam svoje povpraševanje na tronpos@comtron.si ali pokličite na 02 300 35 78 in si še danes zagotovite svoj čisto nov POS sistem!