Pridobitev Michelinovih zvezdic

Pridobitev Michelinovih zvezdic

Najbolj prestižne restavracije in najboljši kuharji se lahko pohvalijo s posebnimi priznanji - Michelinovimi zvezdicami. Vsaka restavracija oziroma kuhar lahko pridobi največ tri. Toda kaj te zvezdice pomenijo?



Zgodovina

Zgodba se začne na začetku dvajsetega stoletja v Franciji. Ker je bilo v tistih časih zelo malo avtomobilov (približno 3.000), je bila želja proizvajalcev avtomobilov in avtomobilskih delov povečati povpraševanje po avtomobilih. Brata Edoard in Andre Michelin, proizvajalca pnevmatik, sta začela pisati Michelinov vodič za francoske potnike. Prva izdaja vodiča je bila razdeljena 35.000 ljudem. Ker sta bila brata v tistem času razmeroma neznana, je bil vodič zastonj. Vseboval je uporabne informacije za potnike, kot na primer: avtomobilske karte, lokacije serviserjev, vulkanizerjev, hotelov in bencinskih črpalk po celotni Franciji. Štiri leta kasneje, leta 1904, sta brata izdala podoben vodič še za Belgijo. Ker je bil odziv dober, sta izdala še vodiče za: Alžirijo, Tunizijo (oboje leta 1907), Alpe in tok reke Ren (Severna Italija, Švica, Bavarska in Nizozemska, leta 1908), Nemčijo, Španijo in Portugalsko (leta 1910), Irsko in Britansko otočje (leta 1911) in vodič z naslovom "Sončne države", kjer so bile vključene Severna Afrika, Južna Italija in Korzika (prav tako leta 1911). Leta 1909 je bil vodič preveden v angleščino. Med prvo svetovno vojno se je objavljanje priročnika zaustavilo. Po vojni so vodič še naprej zastonj delili do leta 1920. Ker je Andre Michelin v delavnici videl, da so si z njegovim priročnikom pomagali pri podpiranju klopc in miz. se je odločil, da bo začel kopije prodajati in ne več deliti. Postavil je ceno 750 frankov, kar je bilo v takratnih časih približno 2,15 funta. Deležen je bil tudi nekaterih sprememb, saj so začeli restavracije razvrščati po kategorijah, dodali so členjenje hotelov (najprej samo v Parizu) ter odstranili reklame. Ker sta brata odkrila, da je del vodiča, ki opisuje restavracije najbolj priljubljen, sta začela zaposlovati inšpektorje, ki so restavracije preverjali. 

Leta 1926 sta začela restavracijam dodeljevati zvezdice. Najprej sta boljšim restavracijam dajala zvezdico, leta 1931 pa sta začela uporabljati lestvico od 0 do 3 zvezdic. Leta 1936 sta objavila kaj zvezdice pomenijo:

  • ena zvezdica: zelo dobra restavracija v svoji kategoriji;
  • dve zvezdici: odlična hrana, vredna skrenitve iz vaše poti;
  • tri zvezdice: izbrana kuhinja, vredna posebne poti.

Metode podeljevanja zvezdic

Podeljevalci Michelinovih zvezdic (dostikrat poimenovani inšpektorji) so še dandanes anonimni. Njihove obroke vedno plača Michelin, nikoli pa jim obroka ne sme podariti restavracija v kateri so. Velika večina članov uprave na Michelinu še ni nikoli spoznala nobenega od njih. Tudi sami inšpektorji so zavezani k molčečnosti, o svojem delu ne smejo govoriti niti s svojimi družinami. Michelin jim prav tako prepoveduje dajanje intervijujev oziroma kakršnokoli komunikacijo z mediji. Poročila pišejo na posebnih tajnih sestankih, ki so po različnih državah. Slavni francoski kuhar Paul Bocuse je dejal, da je Michelinova zvezdica edini kriterij, ki v svetu kulinarike zares šteje. Vodič izide dvakrat na leto, takrat pa povzroči pravi medijski kaos, primerljiv s podeljevanjem filmskih nagrad. V medijih se pojavljajo debate o nagrajencih, vsako leto je mnogo špekulacij. Ocenjujejo tudi "vzhajajoče zvezde", kamor spadajo restavracije, ki še niso prejele Michelinove zvedice, vendar imajo potencial za prvo ali dodatno zvezdico. Od leta 1955 podeljujejo tudi nagrado Bib Gourmand, katero prejmejo odlične restavracije z dosegljivimi cenami. 

Zavrnitev Michelinove zvezdice

Kljub temu, da prejem Michelinove zvezdice pomeni za restavracijo veliko čast in priznanje, so določene prosile Michelin, da jim zvezdico odvzame. Restavracija Casa Julio iz Španije je leta 2009 prejela zvezdico, njihov glavni kuhar Julio Bosca pa je takoj prosil Michelin, če jim lahko zvezdico odvzame. Jedi, za katere so prejeli priznanje mu niso bile všeč, prav tako pa je bil prepričan, da bo Michelinova zvezdica omejevala njegovo kreativnost. Londonska restavracija Petersham Nurseries Cafe je leta 2011 prejela zvezdico. Glavna kuharica in lastnica Skye Gyngelli je zarado pritožb gostov, ki so pričakovali elegantno in formalno postrežbo, ki pa ni bila v skladu s filozofijo restavracije, prosila za odvzem zvezdice. Gygnellijeva se je po pritožbi Michelinu upokojila. Belgijska restavracija 't Huis van Lede je zvezdico prejela leta 2014. Glavni kuhar Frederick Dhooge je dejal. da noče Michelinovih zvezdic, saj je mnenja, da njegove stranke niso zainteresirane za običajno hrano iz restavracije, ki ima tako visoko priznanje.

Države z restavracijami s tremi Michelinovimi zvezdicami

  • Belgija - 2
  • Kitajska - 2
  • Danska - 1
  • Francija in Monako - 28
  • Nemčija - 11
  • Hong Kong in Macau - 8
  • Italija - 9
  • Japonska - 34
  • Nizozemska - 3
  • Norveška - 1
  • Singapur - 1
  • Južna Koreja - 2
  • Španija - 11
  • Švedska - 18
  • Švica - 3
  • Tajvan - 1
  • Združeno Kraljestvo - 5
  • ZDA - 14