Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

V rubriki pogosta vprašanja vam ponujamo odgovore na vprašanja, ki se največkrat pojavijo med uporabo programske opreme TRONpos.

 

TRONpos Android

Zakaj imam davčno nepotrjene račune?

Najpogostejši razlog za davčno nepotrjene račune je nedostopnost do interneta ali pa nam je potekla veljavnost digitalnega potrdila.

Zakaj mi ob zagonu TRONpos-a napiše, da je licenca potekla?

V primeru, da uporabljate DEMO blagajno lahko na mesec izdate samo 25 računov. V primeru, da ste licenco zamrznili jo lahko ponovno aktivirate tako, da pokličete podporo na 02 300 35 85 ali pa pošljete mail na podpora@tronpos.si

Postal/a sem davčni zavezanec/nezavezanec, kaj je potrebno spremeniti?

Proces je zelo zapleten in lahko v primeru napačnih nastavitev pride do težave z FURSOM. Zato je najbolje, da se v tem primeru obrnete na našo podporo: 02 300 35 85

Kako naredim original račun?

Če želimo izdati original račun moramo najprej izbrati stranko, za katero bomo izdali original račun. Stranko vnesemo na glavnem ekranu, kjer pritisnemo gumb STRANKA. Poiščemo želeno stranko, nato jo s klikom na njo označimo ter kliknemo gumb POTRDI. Če še stranke nimamo v TRONpos-u, jo moramo najprej dodati preko gumba NOVA STRANKA. Ob kliku na gumb shrani, nas preusmeri na glavno okno, kjer je avtomatsko dodana pravkar ustvarjena stranka.

Kaj je potrebno ob koncu meseca izstaviti računovodstvu?

Po koncu meseca računovodstvu izstavimo »Mesečno poročilo«, ki se nahaja v »Možnosti blagajne«. Izberemo želen datum in PDF pošljemo računovodstvu na mail.

Po pomoti sem naredil/a 2 zaključka blagajne, kako lahko to sedaj uredim?

Zaključka za nazaj ne moremo spreminjati. Zadevo lahko uredimo tako, da naredimo blagajniški prejemek, kateri je enak znesku kateri je bil narejen v podvojenem zaključku.

Kaj naj naredim, če se mi tablica oz. Android naprava več ne prižge?

Napravo poizkusite polniti vsaj 60 minut nato jo poizkusite ponovno zagnati. Naprave tovarniško ne ponastavljajte, saj je na napravi baza davčne blagajne. V tem primeru je najbolje, da se obrnete na podporo: 02 300 35 85.

Kako vnesem račune, ki sem jih vpisal/a v vezano knjigo računov?

Izberemo artikle, ki smo jih stranki prodali preko vezane knjige računov. V zgornjem desnem kotu izberemo ikono DOKUMENT in nato izberemo možnost »Vezana knjiga računov«. Odpre se nam pojavno okence v katerem je potrebno izpolniti naslednje podatke: datum izdaje, številka računa, številka seta in serijska številka. Vse te podatke prepišemo iz vezane knjige računov katero vnašamo. Prav tako račun zaključimo z enakim načinom plačila s katerim je stranka plačala.

Kaj lahko naredim, če mi na printerju tiska kitajske črke namesto šumnikov?

V tem primeru je potrebno izklopiti tiskalnik in istočasno pritisniti in držati tipke FEED in POWER, 5 sekund. Na papir se nam izpiše »You select ASCII Mode«, po tem lahko ponovno povežemo tiskalnik in šumniki bodo zopet vidni. V primeru, da se nam ne izpiše »You select ASCII Mode« je potrebno tiskalnik ugasniti in postopek ponoviti.

Zakaj se mi na tiskalnik ne natisne račun?

Tiskalnik je potrebno ponovno povezati z blagajno. Preveriti je potrebno, da imam omogočen Bluetooth. Nato v blagajni v zgornjem desnem kotu pritisnemo »tri pikice« in izberemo možnost Poveži tiskalnik. Izberemo napravo, ki se imenuje Bluetooth printer. Če se je povezava med blagajno in tiskalnikom uspešno vzpostavila, se nam bo prikazalo sporočilo: Tiskalnik je uspešno povezan.

Kako vnesem novega uporabnika?

Novega uporabnika vnesemo tako, da izberemo modul »Možnosti blagajne« nato izberemo modul »Uporabniki«, kjer izberemo možnost »Dodaj uporabnika«. Odpre se nam pojavno okno, kjer vnesemo ime in priimek, uporabniško ime, geslo (ni obvezno) ter davčno številko uporabnika. V primeru, da vnesemo geslo za uporabnika, moramo biti pozorni, da imata dva uporabnika različni gesli. Če se želimo z uporabnikom prijaviti, je potrebno aplikacijo TRONpos ponovno zagnati.

Zakaj imam pri zaključku blagajne negativen polog?

Za ta primer obstaja več možnih razlag, med najpogostejšimi pa so, da smo vnesli smo prevelik izdatek v blagajni; pri stornu računa, ki je bil izdan s KARTICO, smo izbrali način plačila GOTOVINA ali pa da imamo negativen predhodni saldo zaradi prevelikega pologa.

Račun je davčno potrjen, vendar nima EOR kode.

V primeru, da je bil račun davčno potrjen kasneje po izdaji računa ta ne bo vseboval EOR kode na kopiji računa.

TRONpos Windows

Kako vnesem nov artikel?

Nov artikel vnesemo v zalednem programu BackOffice, kjer izberemo modul Splošni šifranti, Artikli in spodaj kliknemo »Dodaj«. Pokaže se nam novo okence v katerih moramo izpolniti naslednje podatke: naziv artikla, tip artikla, klasifikacija, davčna stopnja, cena z DDV in v primeru, če želimo, da ustvarimo gumb za artikel na blagajni izberemo še stil gumba.

Zakaj ima artikel negativno zalogo?

Artikel ima lahko minus zalogo v več primerih. Najbolj pogost je ta, da še za dotičen artikel nismo vnesli prevzema čeprav, ga že na blagajni prodajamo. Drugi je pa lahko v primeru, da ne vodimo zalogo za artikel in imamo nastavljen tip artikla »0 – Blago« namesto »1 – Storitev«.

Kako vnesem novega uporabnika?

Novega uporabnika vnesemo v zalednem programu BackOffice, kjer izberemo modul »Uporabniki« in v desnem kotu kliknemo »Dodaj«. Nato vnesemo uporabniško ime, geslo, koda uporabnika, ime, priimek, izberemo ime profila (z njim dodelimo pravice uporabnika) in vnesemo davčno številko.

Zakaj imam nepotrjene račune?

Najpogostejši razlog za davčno nepotrjene račune je nedostopnost do interneta ali pa nam je potekla veljavnost digitalnega potrdila. Če so računi davčno nepotrjeni lahko preverimo v Backofficu in sicer v modulu »DAVČNO POTRJEVANJE RAČUNOV« in nato Računi. Prav tako lahko preverimo na blagajni v modulu ZAKLJUČENI RAČUNI.

Vnesel/a sem artikel v BackOffice, pa ga ne vidim na blagajni. Zakaj?

V primeru, da artikel ni viden na blagajni pomeni, da nismo določili stila gumba, ko smo artikel vnesli v program. Gumb lahko ustvarimo v BackOffice modulu Splošni šifranti -> Artikli, kjer imamo v spodnjem kotu možnost Ustvari gumb(e).

Kako vnesem inventuro?

Inventuro vnesemo v zalednem programu BackOffice, kjer izberemo modul »Dokumenti« in kliknemo »Dodaj«, nato izberemo Tip dokumenta »Inventura«. Prikaže se nam okno, katero zahteva potrditev preračuna kartic, izberemo »OK«. Izberemo stranko (v tem primeru svoje podjetje). Nato kliknemo »Dodaj« in vnesemo artikle za katere bi radi uredili zalogo. Dejansko stanje zaloge artikla vnesemo v polje POPIS. Lahko si tudi generiramo pozicije iz zaloge (generiralo nam bo vse pozicije za katere imamo že obstoječo zalogo in prav tako lahko naredimo kontrolo nepopisanih artiklov). Ko smo z inventuro končali, dokument knjižimo in preračunamo kartice.

Kako naredim original račun?

Če želimo izdati original račun moramo najprej izbrati stranko, za katero bomo izdali original račun. Stranko vnesemo na glavnem ekranu, kjer kliknemo na možnost Naslovnik. Izberemo želeno stranko in vnesemo artikle, ter izdamo račun z poljubnim načinom plačila. Če še stranke nimamo v TRONpos-u, jo moramo najprej dodati preko gumba NOVA STRANKA. Ob kliku na gumb shrani, nas preusmeri na glavno okno, kjer je avtomatsko dodana pravkar ustvarjena stranka.

Kako na blagajni ustvarim veleprodajni račun?

Če potrebujemo X-poročilo, gremo v meni Možnosti blagajne in izberemo možnost Pregled zaključkov. Izberemo zaključek, ki je najvišje na seznamu in pritisnemo gumb Natisni. Če za tisti dan blagajna še ni zaključena, bo na izpisu iz POS tiskalnika pisalo X-poročilo.

Kaj pomeni gumb Ponastavi?

Dokler v program TRONpos ANDROID ne vnesemo licenčnega ključa, lahko aplikacijo ponastavimo na začetne nastavitve. Pri tem se lahko odločimo kaj želimo ponastaviti. Možnost ponastavi promet se uporabi po testnem obdobju, ko se odločimo za dejansko poslovanje z aplikacijo TRONpos ANDROID. Izberemo možnost PONASTAVI PROMET, pri tem pa nam ostanejo artikli in stranke, ki smo jih predhodno vnesli in uredili. Možnost ponastavi artikle se uporabi, če želimo pobrisati vse artikle, ki obstajajo. Možnost ponastavi stranke se uporabi, če želimo pobrisati vse stranke, ki obstajajo. Če želimo ponastaviti aplikacijo TRONpos ANDROID na začetne nastavitve, obkljukamo vse možnosti ponastavitve podatkov. Opozorilo: Po vnosu licenčnega ključa, ponastavitev podatkov na začetne nastavitve, ni več mogoča.

Kako na blagajni ustvarim veleprodajni račun?

V blagajni izberemo poiščemo skupino »Dokumenti« kliknemo na »Račun« ali »Dobavnica-račun«. Vnesemo artikle in stranko katera bo račun prejela. Ko smo vnesli želene artikle, v skupini »Dokumenti« kliknemo gumb »Zaključi«. Pokaže se nam okence v katerega lahko vnesemo opombe in uredimo datum storitve ter datum plačila. Nato račun potrdimo. POZOR – finančni modul RAČUN ne odšteva zaloge, medtem ko »Dobavnica-račun« odšteva.

Kam lahko pokličem če rabim pomoč izven vašega delovnega časa?

V primeru, da potrebujete podporo izven delovnega časa lahko pokličete na telefonsko številko dežurne podpore: 070 802 780. Dežurna podpora je na voljo od PON-PET med 16.00 in 22.00 uro ter med vikendi in prazniki med 7.00 in 22.00 uro. Dežurna podpora je izključno plačljive narave in je namenjena za nujne zadeve.

Račun sem zaključil/a z napačnim načinom plačilom, kako to uredim?

V primeru, da ste račun zaključili z napačnim načinom plačila ga lahko stornirate in izdate novega z pravilnim načinom plačila. Prav tako lahko na želenem računu zamenjate način plačila, če imate vklopljeno pravico. To naredite tako, da greste v skupino »Zaključeni računi«, poiščemo račun in spodaj levo, kjer je prikazan način plačila za izbran dokument, kliknemo na gumb zamenjavo načina plačila (dve puščici). Menjava načina plačila na blagajniških računih je možen le v trenutno odprtem zaključku.

Račun sem zaključil/a z napačno stranko, kako lahko popravim na drugo stranko?

Če imamo vklopljeno pravico za zamenjavo stranke, jo lahko spremenimo v modulu »Zaključeni računi«, kjer izberemo željen račun in na desni strani kliknemo na »Zamenjaj naslovnika«. Vnesemo pravilno stranko in potrdimo.